• Ανακαλύψτε τις παραλίες της Νάξου

  εξερευνήστε την άγρια ομορφιά της Νάξου

 • Kάντε Κράτηση

  τώρα

 • Κάντε Κράτηση ATV

εξερευνήστε τη Νάξο με το Apollon Naxos Rent A Car

Τα χωριά της Νάξου


Το χαρακτηριστικότερο ορόσημο – σήμα κατατεθέν του νησιού, δεν είναι άλλο από την Πορτάρα. Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη, τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, και -όπως κάθε πόρτα- βρίσκεται στο κατώφλι του νησιού, για να υποδέχεται τους επισκέπτες της. Για τους ρομαντικούς, η Πορτάρα μοιάζει με τεράστια κορνίζα στον ορίζοντα και δεν είναι λίγοι αυτοί που μαζεύονται εκεί το ηλιοβασίλεμα για να θαυμάσουν τον ήλιο μέσα από αυτό το αιώνιο πλάνο.

Άξια μνείας… αρχαιολογικής είναι επίσης το ιερό της Δήμητρας, ένας καλά διατηρημένος ναός, κοντά στο χωριό Σαγκρί, καθώς και οι Κούροι, τα γιγαντιαία αγάλματα που κείτονται μισοτελειωμένα στα νταμάρια της Νάξου. Τους δύο από αυτούς θα τους βρείτε στο χωριό Μέλανες και τον τρίτο (ύψους 10,10 μέτρων) στο χωριό Απόλλωνας.

Άρωμα μεσαίωνα αποπνέει η βόλτα στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας, το οποίο κατοικείται ανελλιπώς από την εποχή που χτίστηκε. Οι στενοί ανηφορικοί του δρόμοι οδηγούν στο ψηλότερο σημείο του, όπου βρίσκονται η Εμπορική Σχολή, η Καπέλα Καζάτζα, ένα παρεκκλήσι του 13ου αιώνα και η Σχολή των Ουρσουλινών. Η Εμπορική Σχολή, στην οποία φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης, έχει μετατραπεί σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, όπου ξεχωρίζει η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων, καθώς και οι πλούσιες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής και της γεωμετρικής περιόδου.

Στο Ενετικό Μουσείο Domus della Rocca Barozzi, πέρα από μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή της ομώνυμης οικογένειας, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τους ήχους του καθιερωμένου Domus Festival.

Στην καρδιά της ορεινής Νάξου τώρα, ξεχωρίζει το ”Μαρμάρινο Χωριό”, η Απείρανθος, για την εξαίσια αρχιτεκτονική της μορφή που διατηρείται ανέπαφη από τα ενετικά χρόνια, αλλά και για το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμά τους. Ένα αυθεντικό χωριουδάκι με γραφικά καλντερίμια, εντυπωσιακά σπίτια, τα περισσότερα φτιαγμένα από μάρμαρο και μπόλικους πολιτισμικούς χώρους προς επίσκεψη όπως το Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Γεωλογικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη και ο Υφαντουρικός Συνεταιρισμός Γυναικών.

Εξίσου όμορφο είναι και το Γαλανάδο, ένα μικρό χωριουδάκι με θέα στην πεδιάδα του Λιβαδιού και την Χώρα. Στην νότιά του πλευρά, δεσπόζει ο ιδιωτικός ενετικός Πύργος του Μπελώνια. Επίσης, μην παραμελήσετε να επισκεφτείτε και το Φιλώτι, με την έντονη ζωή και την πανέμορφη Παναγία τη Φιλώτισσα, την Κόρωνο, χτισμένη στην κοιλάδα του ομώνυμου βουνού και τη Δαμαριώνα, με τα παλιά αρχοντικά. Όταν βρεθείτε εκεί, κάντε μία στάση σε κάποια πλατεία, καθίστε σε ένα από τα καφενεδάκια και δοκιμάστε το διάσημο κρασί της ορεινής Νάξου.

Αν έχετε όρεξη για εξερεύνηση, τότε ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία τις ναξιώτικης υπαίθρου δεν είναι άλλο από το Σπήλαιο του Ζα, στις πλαγιές του Ζα κοντά στο χωριό Φιλότι. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ιστορία αιώνων χαρακτηρίζουν το εν λόγω σπήλαιο, το οποίο σύμφωνα με την μυθολογία αποτέλεσε τόπο γέννησης του Δία.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πηγή: http://www.in2life.gr/escape/destinations/article/290711/naxos-ta-best-of-axiotheata-kai-paralies.html


 • Ο ναός της Δήμητρας
 • Η μονή Φωτοδότη στον Δανακό
 • Η Παναγιά Δροσιανή στη Μονή
 • Οι Κούροι στο Φλεριό
 • Τα λατομεία μαρμάρου στον Κινίδαρο
 • Τα σμυριδορυχεία στην Κόρωνο
Ιστιοφόρο Apollon Naxos Catamaran
Naxos Catamaran